Tapping och vinna i bowling!

Bowling strike

Tapping och vinna i bowling är en sida med en solskenshistoria om Ingegerd Fredman som bara genom att använda PR1 /karatepunkten fick klart bättre resultat när hon bowlade både på träning och på tävlingar. (Tapping eller knackningar är en av grundteknikerna som jag lär ut för att våga tala inför grupper, minska stress och annat. Det finns många studier som visar att metoden ger resultat.)

Ingegerd Fredman tävlar i bowling sedan många år. Hon hade egentligen inget problem i sitt tävlande, eller en önskan att bli bättre på det genom tapping, knackningar. Vi kom in på hennes tävlande när hon tog upp annat, och hon började att testa på egen hand. 

För mig är högsta önskan att mina klienter fortsätter att befria sig inom många områden på egen hand så jag blev glad att hon experimenterade vidare.

Jag blandar användningen av orden tapping och knackning. Så att alla kan känna igen sig. Vi knackare använder orden olika. :)


Samma perfekta rörelse gång på gång
kräver koncentration

Ingegerd Fredman:

- Jag älskar att spela bowling . Det är min passion, min avkoppling, min nollställning… När jag tävlar ger det ytterligare en dimension… förutom att göra den här naturliga rörelsen man gör gång på gång, kan man lägga in ett tävlingsmoment och får in lite spänning.

- Bowling går ut på att upprepa samma perfekta rörelse gång på gång… och det kräver koncentration.

- Jag ser tapping eller knackningar som ett verktyg jag kan ta till i olika sammanhang. Vid bowlingen – just det där att tänka bort allt ovidkommande runt om mig. Det kan vara mycket som händer i en bowlinghall. Grannens bana. Ljud och oljud.

- Jag kan också vara kvar i tankar från föregående spel, särskilt om det gått bra. Har jag gjort fem strike på rad då är det lätt att man börjar tänka och det ska man inte i bowling.

 I flödet tack vare tapping och det ger abstinens

-Jag har haft jättestor nytta av att göra PR1-övningen just innan jag ska spela. Då får jag väldigt bra fokus! Jag kan skapa målbilder då jag ser mig göra en perfekt strike och att jag i den situationen har ett optimalt lugn. Jag ser mig i ett strålkastarljus och känner mig lugn, varm och bortkopplad från allt.

- Det är den här situationen jag vill upprepa gång på gång. När jag är i den känner jag inte av kroppens belastningar. Allt är lätt, tomt och varmt och jag går bara fram och gör mitt slag och känner – Oh, det här fungerade bra. Jag är i flödet. När det här händer får man abstinens och vill göra det om och om igen.

- Jag gör PR1 innan matchen och sedan får jag upprepa det några gånger till. En knackning kanske räcker 15 minuter, sedan får jag göra om det. PR1 är bra för den är diskret att göra.

Knackat bort alltför stor respekt för dem som var bättre
Vann över män på proffsnivå

Vid en tävling, sedan hon lärt sig använda karatepunkten eller PR1, vann hon tre av fyra serier över ett motståndarlag där de tidigare varit på elitnivå. Nu vid 50-60 år har dessa män lagt sig i en annan division, men spelar fortfarande väldigt bra.

- En belastning i  är att jag har haft alltför stor respekt för sådana som är bättre än jag. Resultatmässigt. Det har hämmat mitt spel. Jag har själv degraderat mig innan jag ens slagit ett slag. Men… nu… gäller inte det längre… jag har faktiskt kunnat knacka* bort sådana begränsningar.

- Jag vann en tävling mot dessa män. I bowling fungerar det som en vågskål, man slår vartannat slag. Man kan se på resultatlistan hur mina slag påverkar den andras spel.

- Du kan skapa lite darrning hos den andra genom att göra bra själv. Om jag utstrålar glädje, säkerhet, trygghet kan jag få motståndaren i obalans…

- När det går bra för mig flera slag i rad ser man precis hur den andra människan fungerar… Någon kan tänka.. - Nu ska jag ta upp kampen . Men den kan också tappa koncentrationen. Går in i tankar…

Ingegerd Fredman,
Intervjuad av mig, Barbro Bronsberg, och godkänt innan publicering på hemsidan.

Tapping kan hjälpa vid många idrotter

Vilken idrott du än utövar kan du använda den för att bli bättre inom den. Jag vet att golfare använder, för golf kräver mycket koncentration och fokusering. Golfare knackar på samma punkt, som Ingegerd använde. Den ger fokus och energi i meridiansystemet.

Och har du problem med "sämst när det gäller"/"tävlingsnerver eller sjunker ihop inför duktigare motståndare? Då kan tapping, knackningar verkligen hjälpa dig.

Mitt sätt att arbeta med tapping inkluderar mental träning, tankens kraft. Det går alldeles utmärkt att kombinera med knackningar. Vill du lära dig? Fyll i formulär och kontakta mig.