Tappingprojekt i Kenya
som jag råkade starta 2019

Vi arbetar långsiktigt och på djupet. Från akut hjälp till självhjälp

Den här sidan handlar om tappingprojektet Kenya som började i augusti 2019. Projektet växer sedan dess vartefter vi i teamet ser problem och kreativt funderar ut lösningar.

 1. Sidan är intressant för dig som redan har skänkt pengar (STORT TACK!) så att du kan se hur projektet expanderat utifrån behov vi stött på och  teamets sätt att lösa behoven.
 2. Sidan ger också inspiration för dig som funderar på att donera. (STORT TACK I FÖRSKOTT.)

Tapping eller knackningar är både en enkel men effektiv behandlingsform och en självhjälpsmetod för att lindra stress stress, effekterna av trauma, låg självkänsla m.m.

Vi arbetar långsiktigt och på djupet. Vi sprider inte hemska bilder och beskriver enbart eländet och svårigheterna som fattiga människor i slummen upplever. Vi vill visa hur vi steg för steg arbetar för att hjälpa människor, i alla åldrar, till värdighet, livsglädje och självständighet. Vi vill visa deras framgångshistorier.

Längst ner på sidan finns video (från 2020) med mig där jag berättar solskenshistorier och lite mer om projektet.


Tappingprojekt asanteASANTE betyder TACK på swahili.Stort tack från lärarna, barnen deras föräldrar och från mig!

4000 barn använder tapping på skoltid i Kenya

Augusti 2019 råkade jag starta ett tappingprojekt med lärarna i en verkligt fattig slumskola i västra Kenya där barnen hade få positiva framtider att se fram mot. Jag mötte en av de underbara engagerade lärarna på skolan, som via Messenger bad mig om hjälp.

Idag lär 35 hängivna lärare och instruktörer inom "Tapping Team Kenya" ut tapping till snart... ja faktiskt... 15 skolor och 4000 barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år.

Vi har också fyra kvinnogrupper som läker emotionella sår. De har utsatts för könsstympning, är änkor till män som dött i AIDS och har själva HIV m.m.

Projektet expanderade in i Tanzania våren 2021 med en grupp med unga män som bett om hjälp. De är inne i kriminalitet och använder droger. (Vanligt med fattiga unga vuxna som inte känner hopp inför framtiden.)Vår första kära sponsor Jordnära Juridik från Gotland.

Ett kunnigt företag där juristerna har fötterna i myllan och hjärtat på rätt ställe. De har eget litet lantbruk och är därför extra lämpade att hjälpa kunder med frågor som rör ägande av mark, fastigheter, miljötillstånd m.m.

De åtar sig också juridiska uppdrag inom familjerätt, bodelning, arv testamente, liksom ärenden där du tex vill överklaga myndighetsbeslut.
Se själv på deras fina hemsida vad de erbjuder.

TACK JORDNÄRA JURIDIK FÖR ATT NI STÖDJER VÅRA PROJEKT!

Teamet och människorna som de har lärt tapping berättar om mycket goda resultat.
En del beskrivs längre ner i video och text.

Video om hur det började och goda resultat 

Titta på videon om hur jag råkade starta projektet. Kunde aldrig ha föreställt mig det som hänt och alla människor som vi har hjälpt. Tidigt räddade en i teamet livet på en ung mamma och den lilla flicka hon precis skulle föda.

Hör om de mycket goda och snabba resultat i skolarbetet som barnen nådde med högre betyg, mer harmoniska och de vågade prata mer i klassrummet. Sånt gillar jag ju som är specialiserad på att hjälpa loss människor så att de vågar prata inför grupper.

I videon nämns den skola med flickor som rymt från unga tvångsäktenskap och från att bli omskurna. De lär sig tapping av sina lärare. Här en artikel som visar att Kenya arbetar på att få slut både på tidiga äktenskap och omskärning.

Steg 1 Augusti 2019

Tappingprojektet för barn och ungdomar snart 4000 barn

Varje dag får barnen inleda undervisningen med att knacka. Ibland blir det flera gånger om dagen.

Bilden visar en kvällsknackning som en lärare leder. Barnen ingår i det matprojekt som jag startade när Coronarestriktioner stängde skolan.

40 av de fattigaste barnen stod då helt utan mat. Den enda maten de fick, fick de i skolan. Tack vare mina vänner och Facebookvänner har barnen överlevt sedan mars 2020. TACK!

Det var inte bara de yngre barnen som fick lära sig knackningarna. Här foto från en ungdomsgrupp som lärde sig, för att sedan för vidare till sina vänner.

Flickor som rymt från tidigt giftermål och könsstympning
lär sig tapping.

Några  av de första barnen som lärde sig tapping

Tappingprojekt utvecklas till matprojekt

Steg 2 Mars 2020
40 barn blev plötsligt helt utan mat pga Coronastängning av skolorna

Mars 2020 stängdes hela länder ner och Kenyas skolor stängdes. Då insåg jag att vi bland våra tappingelever hade barn som nu var helt utan mat. Deras föräldrar var så fattiga att barnen överlevde på den mat som de fick i skolan. Mitt hjärta berördes.

Så jag drog igång en insamling bland mina vänner på Facebook. Inte trodde jag att matprojektet skulle pågå fortfarande i maj 2021 -över ett år. Det pågår men vi har steg för steg utvecklat det mot självförsörjning.

Ja, det smög ju med några småsyskon också :) vi kunde ju inte låta vissa barn i familjen få mat och låta andra svälta. Det här projektet har utvecklat sig själv utifrån behov, och akuta situationer MEN TEAMET HAR HELA TIDEN HAFT FOKUS PÅ TAPPING OCH EMOTIONELL LÄKNING.

Barnen fick göra sin tapping när de kom till skolan för att få mat under nedstängningen . Dessa underbara lärare... pysslade om, lagade mat, gjorde tapping med barnen allt medan de själva inte fick någon lön på grund av nedstängningen av skolan.

De 40 fattigaste barnen i en skola får tre mål om dagen genom tappingprojektet. De skulle inte överlevt coronastängningen av skolan annars.
Ett typiskt hus i slummen där barnen bor och ofta tillsammans med upp mot 10 personer. Vi har ett nytt projekt för att hjälpa föräldern (oftast ensam mamma) ur fattigdom genom mikrolån.

Wow! Vilka hjältar Tapping Team Kenya.
Vi arbetar alla ideellt!

De modiga grundarna av Tapping Team Kenya som vågade lära sig tapping av mig - en totalt okänd - genom Messenger och videos som jag gjorde. Jag var också modig. Hade inte gjort videos tidigare.
Idag expanderar teamet dagligen. Människor hör rykten om goda resultat och söker upp dem. Vi når fler och fler som vill bli instruktörer. Maj 2021 är det 35 instruktörer.

Bra resultat redan efter två månader hösten 2019

Det lärarna märkte redan  efter två månaders daglig tapping:

 • Eleverna ökade koncentrationen i klassrummet.
 • Deras självförtroendenivå ökade och har fortsatt att öka
 • De talar nu mer självsäkert inför klassen.
 • Deras stressnivå har sjunkit märkbart.
 • Betygen är bättre.

Steg 3 Augusti 2020
Vi skapar en långsiktig lösning för maten

Du vet uttrycket: Ge någon en fisk för dagen eller lära den att fiska så det den blir självständig. DET blev nästa naturliga steg. Fantastiska givare bidrog och teamet kunde hyra ett fält och börja odla majs och bönor. Vi fick också hönor. Kostar 50 kr styck och givarna får namnge hönsen. Iris, Alma, Jeanette osv. (Efter deras mormödrar, mammor och dem själva :))

Potash lärare, tappinginstruktör och ansvarig för odling och djur. (Finns två kor också.) Djuren har han hemma hos sig för de 40 barnens skull. Såååå hängiven i kärlek till tappingprojektet. TACK Potash!
Potash med de donerade namngivna hönorna som lägger många fina ägg. Han håller i Lilla Barbro. Min guddotter. Enda Kenyanskfödda Barbro i världen!

3B April 2021
Regnkatastrof hotade vårt odlingsprojekt och djuren

24 april 2021 kom enorma regnmängder och höll i sig flera dagar. Majsfältet förstördes helt. Kornas enkla skjul blev bara lera och de hann bli lite sjuka innan vi fick in hjälppengar och byggde nytt cementgolv åt dem. Nu odlar de andra grödor som bättre tål regn.

Flodens normala utflöde hindras av en stor damm som Etiopien byggt längre bort hos sig. Så vattnet strömmar bakåt och förstör i Kenya.
De två fina korna heter HOPE and LOVE. De är skänkta av personer som följer projektet. Namnen är valda för vi vill att tappingen ska ge människor just HOPE och Love.

De klarade nationella proven utan någon nervositet alls!
Tapping hjälpte dem.

De här barnen är 13-15 år (ingår i vårt matprojekt) och går i motsvarande åttan i Sverige. De klarade de svåra nationella proven med bra resultat! De använde knackning innan proven och rapporterade NOLL nervositet. Det är stort för i Kenya avgör de här proven allt. Om de får studera vidare på nästa nivå ”secondary school” eller inte

Tyvärr betyder inte det att alla kommer att studera vidare. Fem av de här barnen har inte råd.

De bor alla i slummen, föräldralösa och under andra svåra omständigheter. De har gjort en fantastisk studieinsats i skolan men kunde inte studera vidare. Det kostar 1200 kr per år att studera på "Secondary School"/gymnasium.


Såå :) jag startade snabbt ett stipendieprojekt mitt i min semester (juli 2021) och kontaktade vänner som gett pengar tidigare. Med några dagars marginal fick jag ihop pengarna! YES! Tack!

Tapping asante BronsbergAsante är tack på Swahili. Tack till er givare som gör det möjligt för barnen att studera första året på gymnasiet. Vi hoppas på mer pengar så att de kan fortsätta ytterligare tre år.

De goda resultaten med tappingen sprider sig ryktesvägen

Steg 4 2020 och 2021
Flera kvinnoprojekt  Fler instruktörer och skolor intresserade

Intresset växer hela tiden. Föräldrar märker att barnen mår bättre, grannar och kommunen sprider. Maj 2021 finns flera kvinnogrupper: omskurna kvinnor som läker trauman, gravdidtets och babyprogram, kvinnor med HIV läker stigmat att ha sjukdomen, ensamma mammor som kämpar osv.
Här sitter Osoque som var den som jag började att chatta med via Messenger, och som bad mig att lära honom för barnens skull. Här lär han Madame Margaret tapping. Hon är lärare och vill sprida till sina elever. Intresset växer för teamet har bra resultat.

Mars 2021 kom ytterligare 11 skolor med

Förstå lite mer om det fruktansvärda som händer i en flickas, kvinnas liv när hon blir omskuren. Inte bara smärtan i stunden (utan bedövning) utan resten av livet. Artikel på engelska från Kenya.  De arbetar verkligen för att förändra attityder. (Det är inte bättre att göra det på små pojkar.)

Tapping kan i alla fall hjälpa delvis med det här traumat vilket kvinnogrupper har märkt.

Vi startar hjälp till självhjälp.
Lär människor att fiska själva istället för att få mat för dagen.

Steg 4 maj 2021 
Hjälp till självhjälp genom mikrolån

Två lärare i tappingteamets fina t-shirts. Lärarna hyr fält och odlar majs till barnen. Föräldrarna kommer att inspireras att odla tillsammans för egen mat.


Våren 2021 börjar vi vårt fjärde steg: hjälp till självhjälp. De 40 barnen i matprojektet behöver få en långsiktig lösning för att äta. En förälder/vårdnadshavare (en hel del är föräldralösa) i taget (vi har inte råd att) erbjuds ett mikrolån (1000 kr) för att ta sig ur sin yttre fattigdom (ingen mat, ingen anständig bostad osv.)

Med lånet kan de starta ett litet företag som ger inkomster plus delta i ett gemensamt odlingsfält med de andra barnens föräldrar så att de har mat.

Villkor för mikrolån:

 1. att de lär sig tapping :) och använder den för att befria sig från "inre fattigdom" (låg självkänsla, ekonomisk stress, egna trauman osv. )
 2. att de hjälper andra föräldrar i projektet att komma loss ur sin fattiga situation - på något sätt. Villkor diskuteras nu (maj 2021)
 3. att de deltager i hälsoprojektet från "ARHF/Source medicine" och förebygger, läker och blir av med malaria för gott. (Ja, vi har genom synkroniciteter, attraktionslagen kommit i kontakt med ett 10 årigt lyckat projekt som läker inte bara malaria, utan AIDS!!! och HIV.
 4. att de betalar tillbaka lånet när de kan.

Zulfa första mamman
med mikrolån

Zulfa är först med mikrolån. En kreativ ensamstående mamma med fem barn, plus hon hjälper grannens tre barn som är utan mat.Hon knackar dagligen och lär grannar att knacka och läka inre fattigdom.
Den lilla affären kommer att expandera så att hon kan ge mat till sina egna fem barn plus grannens tre. Hennes uppgift är sedan att stödja nästa förälder med mikrolån så att den familjen har råd med mat.

Utan er givare hade vi inte nått så här långt!

Stöd projektet. 0703 104410. Skriv KENYA!

Bli gärna månads-Swishare! Det tar sådan tid för mig att organisera insamlingar varje månad. Vi skulle bli glada om du ville Swisha varje månad tex när du betalar räkningar mot slutet av månaden. Eller om du spontant känner för att avstå en fika och istället Swisha till barnen.


"Tapping for Wellness and Change" har en egen insamling som alltid är öppen. Horace Osok står som mottagare och är ordförande i den av Kenya godkända välgörenhetsorganisationen.

Använd den gärna så sparar jag tid :) genom att du sänder till dem direkt. Här är länken till deras insamling.


Tapping Bronsberg asanteTack för ditt bidrag.

Soptippsbarnen i Nairobi och tapping

I alla delprojekt vi har är tapping navet. Soptippsbarnen tas om hand av en ideell organisation som en våra lärare har startat. De har räddat nyfödda som kastats bland soporna och de stödjer äldre med uppmuntran, mat och ibland boende. Volontärerna och en del av barnen lär sig tapping för att läka sina trauman. Med mer pengar kan vi utöka.

De här barnen hittades nyfödda bland skräp på Nairobis soptipp. Volontärer går runt och letar och tar om hand. De här barnen adopterades och bilden visar 1 års mötet. Idag är de 10 år och har ett bra liv.
Kvinnlig volontär ser till att pojkarna får mat och stöd. Om de hade mer pengar skulle fler barn kunna hjälpas till ett bättre liv. Vår tappinginstruktör erbjuder tappingkunskaper.

Nairobi har en enorm soptipp. Tiotusentals övergivna barn och ungdomar kämpar där för att överleva. Det går inte att föreställa sig misären, drogerna, kriminaliteten, svälten och bristen på kärlek. Skolan där vi har matprojektet har också en soptipp nära med liknande förhållanden.

Se gärna dokumentären om soptippen i Nairobi för att få en liten bild av barnens elände. Vår droppe i det havet måste ändå räknas. ALLT räknas när det gäller att göra gott för varandra. Det krävs stora och tidsmässigt långa projekt för att förändra orsakerna till varför bebis överges och varför tiotusentals barn drar runt i ett förtvivlat liv utan hopp.

Steg 5  Aug 2021 och framåt
Framtiden och fortsatt expansion in i Tanzania mm

Teamet har fler grupper, fler idéer som de vill genomföra. Ryktet om de positiva effekterna med tapping sprider sig. De får förfrågningar och har egna kreativa idéer. Vi får expandera långsamt och stadigt. Dels bromsar bristen på pengar expansionen och dels behöver nya instruktörer utbildas på nya smarta sätt så att de med kvalitet kan lära vidare till andra.

 • Tanzania ligger nära där en del i teamet bor och de har naturligt kontakter över landsgränsen. Skolor och en grupp med ungdomar i riskzonen (kriminalitet och droger) har visat intresse. Tapping knackningar handlar det om.
 • Troligen blir det ett brevvänsprojekt mellan en svensk skola och skolan där de 40 barnen går. Lite udda för svenska barn :) men skolan i Kenya äger inte ens en enda dator. Kanske kan de svenska barnen få lära sig av barnen i Kenya? (När vi får in pengar till dator, projektor och internettrafik.)
 • Stipendieprogrammet för de fem ungdomarna som aug 2021 började studera måste fortsätta. Vi kan inte tvinga bort dem från studierna efter ett år! Donatorer, faddrar sökes.
 • Ett mensprojekt behöver startas. Flickorna är så fattiga att de inte kan skydda sig under mens. Ett problem! De kan inte gå till skolan. Ska vi starta en grupp där de syr? (Symaskin behövs då.) De behöver också arbeta med sin självkänsla och stärkas genom tapping och annat.
 • Samarbete med "ARHF/Source medicine". Till att börja med för läkning av fysiska problem som malaria, HIV och AIDS. Men andra områden ligger på planeringsstadiet som är mycket spännande.
 • xxx The sky is the limit.
 • xxx Try it on everything.

Steg 6 Den 2 sep 2021 vi har officellt en CBO registrerad

"Tapping for Wellness and Change"

Ganska exakt två år sedan vi började har teamet nu registerat en CBO (Community Based Organization) i Migori där skolan ligger som vi började med, och andra skolor som nu kommer in som knackande skolor.

Det är första steget till att bli en NGO (Non Govermental Organization). CBO betyder godkänd av myndigheter för ideellt gott arbete. Teamet har en styrelse, kassör, bankkonto som övervakas osv. Stort steg och vi var så glada.

Snart vet vi hur människor kan donera direkt till organisationen via tex Facebook och Paypal och annat som vi inte vet om ännu :)

Fantastiska samarbetspartners

Teamet samarbetar med ett fantastisk projekt/nätverk Peaceful Heart Network. De arbetar sedan ca 10 år med att hjälpa traumatiserade människor i bl.a. Afrika. De arbetar i flyktingläger, med människor efter folkmorden i Rwanda och på många andra ställen.

Jag och teamet i Kenya är certifierade i denna metod. Nya team medlemmar uppmuntras att certifiera sig så vi blir ett kompetent team.

Peaceful Heart Networks metod heter TTT (Trauma Tapping Techniques) De sände sin bästa instruktör Placide Nkubito, kallad "The Master of Trauma Tapping". Han har själv läkt sig med tapping efter upplevelser under folkmorden i Rwanda. TACK för den gåvan till teamet.

Barnen håller i Peaceful Hearts fina broschyr om tapping: Finding calm and pass it on. Mitt team skulle också önska att de hade råd med en sådan broschyr.

NYTT SAMARBETE STARTADE våren 2021

"ARHF/Source medicine" är ett annat fantastisk projekt/arbete för mänsklighetens bästa.

De arbetar sedan början av 2000talet i Afrikanska länder med fokus på läkning av malaria, HIV, Aids. I Kenya har de sedan 10 år ett skolprojekt med 100 skolor där barnen läker kroppen och samtidigt får hjälp att öka koncentrationen i skolan och betygen.

Ny typ av frekvensmedicin via ljud, för den som är nyfiken. Följ länken ovan.

Skolor som teamet arbetar med kommer att starta ett läka-malaria-program.

Donera gärna. Varje krona går fram oavkortat!
Det är ett helt ideellt projekt från alla medverkande.

Jag och Tapping Team Kenya tar tacksamt emot donationer så att vi kan fortsätta att expandera till ännu fler skolor, kvinnoorganisationer, ungdomsgrupper, fängelser mfl.

Vi behöver till:

 • teknik som billiga smartphones (för att mötas online då skolor och grupper är utspridda över ett större område.)
 • internetuppkoppling (En månads internetabonnemang kostar 20% av en lärares redan LÅGA lön,
 • kostnader när instruktörer reser för att lära ut tapping m.m.

Men om du känner för att stödja de andra delarna som har vuxit fram går det bra:

 • Mikrolån så att fler föräldrar kan bli självständiga med mat till sina barn
 • Stipendieprogrammet för de fem verkligt fattiga ungdomarna så att de kan fortsätta i skolan.

Swish går till mig privat (vi arbetar på att starta en ideell organisation i Kenya men det fattas lite pappersarbete.) därför behöver du skriva vad det är till. Vi har inte hunnit fixa en mer formell organisation. Plus det kräver resurser som jag inte har just nu. Men jag och teamet i Kenya håller på och undersöker hur fixa det.


Swisha gärna 0703 104410 och skriv KENYA.

Donera via Swish. 0703 104410 Skriv KENYA. Tack!!!

Oktober 2021 hade vi en insamling för att köpa mat till 60 barn.
Swisha och Facebookinsamling.
Vi gjorde en insamling till mat för 60 barn i en skola i slummen i Migori, Kenya. De ingår (tillsammans med en del småsyskon) i vårt tappingprojekt. Vi arbetar på sikt för att skolan ska bli självförsörjande på mat. Men olja, ris, vete och lite annat behövs fortfarande.

Så underbara givare hjälpte oss att nå summan vi behövde: 7000 kr.

Nästa insamling blir i december.

Video (2020) om projektet från när vi bara hade 700 barn som knackade

700 barn var ju inte så "bara" :) nu är vi ju uppe i 4000 barn. Här får du höra underbara solskenshistorier som den unga kvinnan som bestämde sig för att inte ta livet av sig.


2022 jag har inte haft tid att uppdatera allt som hänt men är på G

Augusti 2022 firar vi 3 år som projekt!

Vi kan i alla fall visa att vi firar 3 år som projekt nu. Och jag ska lägga in allt fint vi gjort (vi = jag, teamet i Kenya och givarna för utan pengar hade vi klarat mycket mindre).

Vi startar ett mycket omfattande projekt augusti 2022: hitta lösning på menstruationsskydd. Flickor från ekonomiskt små/miniförhållanden går inte i skolan under mens och det påverkar verkligen deras skolgång.


Här kommer snart två videos där vi talar om vad vi har uppnått och vad vi vill uppnå i framtiden.