12 punkter förebygga stress och utbrändhet

12 punkter för att förebygga stress och utbrändhet och skapa ett ännu bättre liv.

Inspirerat av boken "Bränn inte ut dig". Barbro Bronsberg, Nina Vestlund, Forum 2004. Men det som står här är uppdaterat 2012.


12 punkter för att förebygga stress och utbrändhet och skapa ett bra liv!

 1. Gå ner i varv och återhämta dig
 2. Ta väl hand om din kropp 
 3. Ställ rimliga krav på dig själv  
 4. Säg lugnt nej och sätt gränser 
 5. Lär dig hantera din tid. 
 6. Sätt upp mål och våga säga ja 
 7. Fyll på din energi 
 8. Ta lagom med ansvar och delegera 
 9. Genomskåda rädslan .
 10. Stå för dina värderingar
 11. Rätt plats i livet 
 12. Personlig utveckling


12 punkter förebygga stress utbrändhet


1. Gå ner i varv och återhämta dig

Livet står på i hög hastighet idag. Det är lätt att gå vilse på ganska kort tid. Ett säkert sätt att vara på rätt väg i livet är att dagligen stanna upp och lyssna inåt. Låta kroppen återhämta sig medan du funderar på vad du vill eller bara vila och koppla av.

Pauser ingår i livet. Vad vore musik utan tystnad mellan noterna? För att vara kreativ och komma på nya lösningar behöver ditt undermedvetna få arbeta i lugn och ro – utan ständig input från mobil, dator, samtal, TV osv.


På arbetsplatsen behövs tillåtande klimat så människor vågar pusta ut en stund, eller ta sig en kort avslappning för att ladda batterierna. Stöd varandra i att stanna upp.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet


2. Ta väl hand om din kropp

Lär känna dig och din kropp. Hur fungerar ”ni tillsammans”. Morgon eller kvällsmänniska? Vilken mat mår du bäst av? Massage? Motion och vila. Hur många positiva tankar om dagen?

Stress sliter mycket på kroppen och ska inte accepteras som något normalt.

Inte tid? Det här är svårt att föreställa sig, men den tid vi inte har förebyggande måste vi ta oss om vi blir sjuka...  Men kropplig hälsa är också en kombination av tankar, känslor och så mat, motion osv.

På arbetsplatsen kan både ergonomi och respekt för kroppens behov hjälpa. Friskvårdstimmen är till för att användas! Riktiga matpauser.


3. Ställ rimliga krav på dig själv

 Det här kan vara svårt att inse på egen hand. Ofta är vanan att vara duktig flicka eller pojke just en vana sedan vi var små… vi tänker inte på den tills vi får underliga symtom eller någon annan påpekar att vi faktiskt inte behöver göra vårt bästa hela tiden.


Vi måste inte vara sjuka för få vila. Ibland räcker det med "godkänt" vi måste inte alltid ligga i toppen.

 • När är du nöjd med dig själv och din insats?
 • Vågar du nöjda dig med ett ”G” ibland?
 • För vem presterar du?
 • Var finns glädjen? Med lugn glädje som motivation kommer du att åstadkomma mer, faktiskt…


På arbetsplatsen handlar det mycket om det klimat som skapas. Om det är tillåtande att prestera mindre ibland och att det inte krävs orealitiska CV, fulla almanackor och övertid för att duga.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet


4. Säg lugnt nej och sätt gränser

 Varje nej är ett skydd för något annat. Det som du vill göra! Du har rätt att sätta gränser, utifrån din egen ork, ditt eget intresse. Ingen annan kan kräva att du ska ha andra gränser än de du har.

Träna nej! Använd mental träning eller min utmärkta CD (ler) eller bestäm dig för att säga nej en gång om dagen till att börja med. Strunta i om du känner dig dum eller elak i början. Bara gör det och det kommer att gå lättare i början. Det kommer fler tankar kring nej på hemsidan.

På arbetsplatsen handlar det om att stödja varandra när någon säger nej och hitta lösningar. För dig som individ handlar det om att själv kunna ta ett nej från en kollega.

Fortfarande svårt med nej? Testa TFT (Tankefältsterapi) utmärkt behandlings, och självbehandlingform för att komma till rätta med orsaker som ligger djupare i oss.


5. Lär dig hantera din tid

Vi tror att vi sparar tid och ökar effektiviteten när vi dubbelbokade skyndar fram mellan möten och uppgifter med mobilen klämd mot axeln fixande saker, när vi struntar i att ta pauser, planerar almanackan alldeles orealistiskt. (det ska nog gå att klämma in/administration sköter sig självt) ja du vet kanske själv…

Ta makten över almanackan. Boka in det roliga, viktiga för dig först – sedan kan det andra rasa in. Ha luckor du bokat in för tankar, akuta saker och annat.

Det finns sätt att tänja tiden. Att få in ett lättare flöde i livet. Ett av dem är mental träning, använda sig av tankens kraft och använda de inre bilderna för att komma in i flödet där vi hinner med det viktigaste.

På arbetsplatsen kan mycket göras som förbättra sammanträden och information. Respektera varandras deadlines och tillåta tom inbokad tid för ta det akuta.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet


6. Sätt upp mål och våga säga ja

Den viktigaste stunden på dagen är när vi sätter oss ner och funderar över våra mål – vad vi vill uppnå. Idag och på lång sikt. När vi tar oss tid att skriva ner eller rita målen och sedan håller dem tydliga i oss. När vi vågar säga ja till de mål som stämmer med oss. Vi kan ju alltid stanna upp och utvärdera och sedan ta ut ny kompassriktning.

På arbetsplatsen behöver målen repeteras, hållas levande och synliga och var och en behöver sätta upp sina mål i förhållande till de större målen.
Men också fundera i termer av livsmål. Vad vill jag få ut som människa av mitt liv. Det berikar också arbetet.


7. Fyll på din energi känslomässigt mental fysiskt

Se dig som en varelse gjord av energi. Rent faktiskt strömmar energi i meridianbanor och runt atomerna i våra celler.

 Håll koll på din energibalans: vad dränerar och vad fyller på? När du mår bra och känner entusiasm över livet och det du gör ”tankar du” energi som ger dig ännu mer kraft att göra det du vill.

Varje dag – se till att fylla på med det som fyller på, glädje, goda relationer, mening men tänk också på att du får fysisk energi att röra på dig, vara ute i dagsljus och äta sk. levande mat (frukt, grönsaker, nötter med levande enzymer kvar.)

Tillräckligt med djup söm ger också energi. Läs  om min CD "Inre ro och god sömn".

På arbetsplatsen är goda relationer, uppskattning, och resurser så mål nås är ofta påfyllande. Bättre lön är bara motiverande till en viss nivå.


Lyssna till en låt som ger ENERGI 
och sjungs av en 70- årig kvinna.


8. Ta lagom med ansvar och delegera - Lika bra att jag gör det!

En varningsmening för dig som lätt börjar ta över andras uppgifter och bär dem med dig dygnet runt. Lita på andras förmåga och säg lugnt nej. Delegera så ofta du kan:

 • Varför ska just jag göra det här?
 • Kan någon annan göra det lika bra eller bättre?

Och du...
allt ska inte göras bara för att det går att göra det...

På arbetsplatsen kan ni prata om vem som ska göra vad ibland. Kanske ska ni tillsammans stryka uppgifter regelbundet. Vi har en tendens att bara lägga till uppgifter men aldrig ta bort.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet9. Genomskåda rädslan Tricky! När vi är stressade blir vi lättare rädda.

Vi är mer sårbara pga av alla stresshormoner och andra reaktioner som härjar i kroppen. Är vi riktigt illa där an med utmattning och andra stresstecken kan rädslan bli väldigt stor och oproportionerlig. Avslappning, gå ner i varv , och resonera med rädslan kan vara lösningar.

Men det kan också vara så att du ofta är orolig och rädd och blir stressad av det. Att du känner att du inte räcker till eller inte vågar tala inför grupp (vanligt) och det ingår i arbetet.
Arbeta med och möt det du är rädd för eller lär dig TFT (Tankefältsterapi) som löser upp rädsla – kan vara sätt att ta dig ur rädslan.

På arbetsplatsen är det bra med påminnande stunder om varför ni har förutsättningar att klara av uppgifterna, ro saker iland eller vad som behöver tas upp. Rädsla har en tendens att spridas så lika bra att ta upp det och komma på lösningar.

12 punkter förebygga stress utbrändhet


10. Stå för dina värderingar

Du riskerar faktiskt stress och bli sjuk om du under lång tid går emot dina grundvärderingar. Om du dagligen gör det du inte tror på.

Ta reda på vilka värderingar som är viktigast för dig och stå för dem. Förändra lite i taget och markera inför andra eller ta ett jättekliv och sätt klackarna i backen.

På arbetsplatser där man regelbundet diskuterar vilka värderingar vi står för både internt och utåt kunde/verksamhet sprids ett lugn och en stabilitet. Människor känner sig delaktiga.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet


11. Rätt plats i livet

Eftersom du är en varelse i ständig förändring kan det mycket väl vara så att du växt ur en arbets- eller livssituation. Det är inget fel med det. Det gäller bara  att våga gå förändra eller gå vidare…

Under mina år som professionell föreläsare kring stress och utbrändhet mötte jag så många som varit stressade och utmattade för att de stannat kvar på arbetsplatser som de passerat för länge sedan i sin utveckling.

Eller så har arbetsplatsen förändrats till något oigenkännligt som får dem att må dåligt. Att pina sig för pengar är vanligt, men i längden är det farligt för hälsan.

 • Är det dags att gå vidare i arbetet?
 • Dags att göra  förändringar i arbetet?

Du kan förändra så mycket mer...

På arbetsplatsen handlar det om att inse att människor utvecklas och kan behöva förändra något så de känner arbetslust igen eller på ett juste sätt hjälpa människor att inse att de kan få ett bättre liv någon annanstans. Stödja till att våga testa något annat.
Ingen vinner på att människor är kvar som inte vill vara där.


12. Personlig utveckling

Livet är ständig utveckling. När du utvecklas, utvecklas också

ditt företag, din relation, din anställning och när det är förändringar på arbetet, vår käraste tar steg - måste/vill vi hänga med. Resten av livet...

Det finns kurser, samtal med vänner, böcker, filmer - livet självt erbjuder oss utveckling när vi tar steg...  Avslappning, tid med sig själv för att hinna ikapp... 

På arbetsplatsen behöver alla inse att när individen utvecklas utvecklas också arbetet, projektet eller företaget. Vi behöver lära känna oss själva, vilka vi är, styrkor och svagheter vi kan utveckla.

Kurser, enskild utbildning, coaching är något som hela tiden behövs och ska ses som lika nödvändigt som datorer och annan utrustning.

Till toppen 
av 12 punkter förebygga stress utbrändhet

Lämna sidan "12 punkter förebygga stress utbrändhet" och läs mer på sidan" stressprofil".