Referenter prata inför grupp Maria

Maria hade redan bokat in sig som föreläsare på en mässa
Maria kontaktade mig i juni 2013. Hon är egenföretagare och behöver kunna prata inför grupper för att underhålla kontakten med sina gamla kunder och möta nya. Vi arbetade enbart via Skype.

Hon hade bokat in sig, med rum och allt, på en mässa hösten 2013 som var stor och viktig för verksamheten. Nu kände hon att hon i princip var "tvungen" att ta tag i sin rädsla att prata inför grupp.

Målet var klart - klara av föreläsningen på mässan
Vi arbetade fyra gånger och släppte på föreställningar och känslor både i nutid och dåtid.  

Jag frågade lite innan vi började:

Hur länge har du haft problemet?
Jag har egentligen haft problemet länge. Första gången jag märkte det var i femte klass.

Hur känns det när du står inför en grupp?
Jag blir stel i kroppen, mindre spontan och lekfull, mer seriös och självmedveten. Jag har ofta tränat mycket innan för att komma ihåg vad jag ska säga. Men det hjälper inte för spontaniteten. Jag svettas också mer än vanligt.

Negativ uppfattning om dig själv och prata inför grupp?
Jag är inte bra på att prata spontant, ledigt och trevligt inför publik. Om det inte har gått hittills kan det nog inte ändras… är min mest negativa tanke och jag har tackat nej till förfrågningar om att hålla föredrag. Det hindrar mig i mitt arbete.

Under några månader hade vi ingen kontakt. Men Maria använde redskapen jag lärt ut. Jag väntade förväntansfull. Till slut kom mailet:

- "Det gick jättebra med presentationen på mässan"


I januari 2014 skrev hon:

"Hej Barbro,

God fortsättning på det nya året! Ursäkta att jag har dröjt med att återkomma, det blev så mycket på slutet av hösten och inför jul. 

Det gick jättebra med presentationen på mässan. Jag var väl förberedd, hade grundat och stabiliserat mig väl på olika sätt, bland annat med tappingen. (Barbros anmärkning: en av teknikerna vi arbetar med.)

När jag gick och väntade på min tur hade jag flera olika saker på lut som jag kunde göra för att ladda och vara redo, men jag kände mig lugn och glömde bort allt det tills efteråt :) .

Det var roligt. Jag tycker faktiskt om att presentera.
Väl på scen, med påtagning och test av mikrofon och ljud, märkte jag att det var roligt att höra min röst så väl ut i rummet med ljudanläggningen.

Under föredraget tog jag det lugnt, pausade, rörde mig och faktiskt njöt, både av att få presentera själva innehållet, och själva biten av att vara på scen.

Det finns en liten teaterapa i mig, som tycker om att spankulera där framme! Det var den starkaste känslan efteråt, att jag faktiskt TYCKER OM att presentera. 

Fick också fin feedback från några deltagare, det var väl ca 20 personer där så inte jättemånga men ändå.

Nästa kurs gick också bra
Det gick riktigt bra sedan också under en kurs jag höll i december, med ett inledande teoretiskt avsnitt första förmiddagen och sedan dialogövningar och gruppuppgifter under resten av helgen.

Tack nu har jag verktyg

Tack igen för jobbet vi gjorde tillsammans, det känns inte som något att oroa mig över längre det här med större presentationer. Och om det skulle göra det så har jag verktyg att arbeta med det vilket känns bra.

Hoppas jag kan inspirera andra att ta tag i sina rädslor
Hoppas att berättelsen kan inspirera andra att ta tag i sina rädslor tillsammans med dig, det var både roligt och välgörande på många sätt! Du är varm, äkta, dig själv och mysig att jobba med
Kram och allt gott till dig!"

Vänligen
Maria

Till huvudsidan referenser prata inför grupp