logo for barbro-bronsberg.com
leftimage for barbro-bronsberg.com

TFT och schizofreniTFT, tankefältsterapi, Barbro Bronsberg, schizofreni, Mikael Stjernvall


TFT, tankefältsterapi, och schizofreni påstås inte ge resultat. Men här är en historia från Indien där det blev resultat efter tre behandlingar.

Det lönar sig alltid att försöka med TFT vad än problemet är. Det kan inte göra någon skada - bara att resultat uteblir - om det är en mogen och klok person som utför behandlingen.


Solskenshistoria klientberättelse 

TFT, Tankefältsterapi, Barbro Bronsberg

New Dehli

2005 var Mikael Stjernvall i New Dehli och hälsade på några av de indier han växt upp med och deras släkt. De besökte en indier som talar svenska - som har en schizofren bror.
 
Med var Amit - vars pappa kör riksha - och som hade tagit sig an Mikael. (Det är en annan lång och härlig historia om hur Mikael med Tankefältsterapi räddade livet på pappan. )

Satt smutsig i ett rum utan kontakt med andra

Mikael besökte alltså en indisk familj. I ett av rummen fanns en bror till indiern som talar svenska. Han hade fått diagnosen schizofren och satt ickekontaktbar i ett rum utan fönster. Smutsig med armarna kring benen satt han och vaggade och talade osammanhängande. Han hade inte tvättat sig på evigheter. Och det var en stor kamp varje gång han skulle duscha.

Han hade inte varit utanför rummet på många år när det fanns främmande människor där och han hade inte lämnat lägenheten på fem år.

Mikael knackade på i dubbel bemärkelse

Eftersom Mikael är som han är - totalt orädd för människors känslor eller sätt att vara frågade han brodern till den schizofrena mannen om han fick "knacka TFT"
 - Jag går en utbildning och vill öva mig så mycket jag kan.

Brodern gick med på det och Mikael gick in och tog kontakt med mannen som satt där och pratade "underligheter" på hindi.

- Vad säger han undrade Mikael
- Va? Ska jag översätta det där? Han pratar.. och så kommer han och      går och där kommer storken och du vet.... och så något om blommor...
- Vad vill fågeln?
- Vaddå?
- Vad vill fågeln?
- Fågeln säger att du kommer... översatte brodern.
- Fråga om jag får knacka på honom.

Och det fick Mikael.

Orkade bara 20 minuter

Första dagen orkade mannen bara med 20 minuters prat och knackande. Mikael bara följde med honom i hans "snurriga" tankar, slingor och associationer, bild på bild.

Han knackade på smärtpunkten och ibland på alla punkterna.. egentligen utan ambition - bara provade sig fram.

Amit skrattade så han fick lämna rummet. Det var ju klart att mannen inte kunde få hjälp av Mikael när Mikael gick med runt i mannens "snurriga" tankar.

TFT och schizofreni - sägs inte fungera

Det står visserligen när vi lär oss metoden att den inte lämpar sig för psykotiska, schizofrena personer - men som vanligt är det alltid värt att göra ett seriöst, kärleksfulls försök.

Andra dagen orkade han 40 minuter

Dagen därpå kom Mikael och båda bröderna hälsade på honom. Den här gången visste den schizofrena mannen vad som skulle ske så de "knackade runt" och följde hans bilder och historier som flödade fram.

Mikael lärde honom Pr 1 (läs mer här) och mannen förstod att om hans själv knackade där kunde han påverka berättelserna som kom.

- Nu ska jag gå och duscha sa mannen sedan till familjens förvåning.Det var över 25 dagar sedan han gjort det. Och minsann inte frivilligt. Det hade alltid varit en stor kamp att få honom ren.

Efter "avslutad behandling" drack Mikael te med familjen och då satt han med fast på avstånd (vilket också var ovanligt) och mumlade lite i ett hörn.

Tredje dagen orkade han en timme

När Mikael kom hade mannen duschat och de arbetade cirka en timme.
När Mikael gick till bussen. (500 m bort över en stor väg) för att åka tillbaka till sitt hotell följde den schizofrene mannen med ut hela vägen till busshållpatsen och pratade med honom. Han tackade honom och var glad. Obs han hade inte varit ute på fem år.

Ta det för vad det är

Innan Mikael åkte hem pratade han med den svensktalande brodern som sa att han upplevde att det var en jätteskillnad i broderns sätt att vara.

Sedan vet vi inte så mycket mer eftersom Mikael åkte hem och Amit som vi har kontakt med via e-post har väldigt svårt för att skriva på engelska. Det blir många missförstånd så vi har inte känt oss motiverade att ens försöka fråga efter hur mannen mår idag...

Men ta historien för vad den är... efter tre opretentiösa behandlingar kunde en person som inte tvättat sig på frivilligt eller lämnat rummet  på många år gå ut bland folk och prata med Mikael och sin familj.

Mikaels kommentar: om TFT och Schizofreni

- Jag tror att för att kunna behandla en schizofren person måste du vara i hans nu oavsett vilket det är... då visste jag inte att jag själv alltid är i nuet och bara kan vara i nuet. Men det är en annan historia.Så låt oss sprida TFT!

TFT och schizofreni (läs mer)

Här finns mer att läsa om den stora undersökning/studie på mer än
29 000 personer i Sydamerika som visar vad TFT går för och inte. Där sägs att TFT inte passar för psykoser, schizofreni...

Men vi som arbetar med metoden ifrågasätter idag det som står att metoden inte passar för - vi ser framsteg även där - och varför skulle det inte vara möjligt? En diagnos är bara en diagnos i nuet. Den säger egentligen ingenting som prognosen för tillfrisknande om man tar in andra sk. alternativa metoder. Tycker jag!


Från sidan TFT och schizofreni till en sida som förklarar mer vad TFT är och vad metoden kan vara bra för. och länkar till fler solskenshistorier.