Mental träning tala inför grupp

Mental träning, inre bilder ditt starka redskap när du ska tala inför grupp - på ont och gott

Om du har rädslor och fobier för att tala inför små eller stora grupper har du förmodligen lätt för mental träning. Mina klienter som har fobier skapar väldigt lätt inre skräckfyllda bilder, som de ofta tittar på långt innan det obehagliga antas hända.

De går in starkt i bilderna. Ser, känner, ÄR DÄR i den framtida obehagliga händelsen. De vet att de garanterat kommer att till exempel :

  • darra på rösten när de pratar inför andra
  • rodna och svettas så andra ser det
  • bli totalblockerade, få panik och inte kunna säga ens sitt namn på mötet/nya kursen

Som om du redan är där

Passa på på kvällen och morgonen när du är avslappnad att arbeta med dina målbilder. se och uppleva dig vara där redan. Se inifrån dina egna ögon hur du talar inför publik, lugnt klara av att presentera dig och ditt projekt, fika/äta tillsammans med andra med stadiga händer (om du är rädd för att skakningar ska märkas), spelar ditt instrument eller vad du vill klara av. Var den du vill vara!

När du är avslappnad kan hjärnan inte skilja på fantasi och verklighet. Så du kan ”mata in” nya möjliga framtider, istället för att återupprepa dina gamla vanliga inre föreställningar om misslyckanden, svårigheter och att det är jobbigt att tala inför andra. Hjärnan köper lika glatt dina föreställningar om framgång. Den är ditt redskap. Den bestämmer inte över dig.


Kvällen innan du ska tala

Om du har upplevt dig klara av det du önskar ett antal gånger känner hjärnan igen situationen. Kvällen innan kan du gå igenom exakt hur du vill ha det och ta med dig de upplevelserna in i ditt undermedvetna medan du sover. Det brukar räcka.
Men om du är fortsatt nervös? Gör om samma ”programmering” strax innan du ska tala/ha mötet/ringa osv. och upplev att det är exakt så som du vill.


Tänk så här

  • Gå in i en härlig känsla innan du börjar föreställa dig dagen efter: - Allt är lugnt och bra. Det är roligt att prata inför grupper. Jag kan det här osv. Peppa dig själv.
  • Föreställ dig sedan exakt som du vill att det ska vara dagen efter från början till slutet på föreläsningen/mötet.
  • Gå in i en känsla av att det är precis som du vill att det ska vara.
  • Var där i fantasin i morgon med dina sinnen! Se inifrån dina egna ögon och titta lugnt på publiken. (Inte se dig själv utifrån som på ett vykort.)
  • Upplev i kroppen att du är där. Att du andas lugnt, att hjärtat slår normalt, att du är sval i ansiktet osv.
  • Xxx (andra exempel på hur du vill ha det.)

Hur jag tränade mentalt

mental träning tala inför grupp

I början när jag föreläste (1980-talet) fanns det fortfarande tvådagarsutbildningar kring stress och utbrändhet. (Idag ska allt läras och integreras på ca 2 timmar :) ) Jag kunde ha stora grupper som jag skulle föreläsa för och göra övningar med.

Jag märkte att jag inte riktigt höll 100% skärpan ända till kl. 16.30. Så jag började prata och programmera min kropp kvällen innan.

Jag låg i sängen och gick noga igenom hur nästa dag skulle se ut. Jag visade bilder för kroppen och talade om när jag skulle börja, när det var paus så det var ok att vila, och hur länge jag ville vara 100% pigg och närvarande. Jag sa till kroppen:

-  Du måste fördela energin under dagen så jag är pigg. Du får vila först när jag sitter på tåget hem!

Faktiskt! Till min förvåning fungerade det. Jag blev piggare och tiden ut. Men, det hade en liten lustig effekt. Tåg kom att associeras med tid att vila och sova. Så än idag sover jag gott nästan så fort jag sätter mig på ett tåg. :)


Mental träning och släppa inre hinder

Jag lär mina klienter att använda både tankens och känslans kraft, mental träning och TFT, TankeFältsTekniker, som löser upp inre blockeringar för gott.

Ibland räcker det med att ”knacka” TFT (= lätt knacka på akupunkturpunkter i en viss ordning och tänka, känna det svåra) på de negativa föreställningarna så släpper beteenden och rädslor.

Men oftast behövs några omgångar för att problemen ska släppa helt.

Läs mer om TFT, tankefältstekniker.


Mina CD kan hjälpa dig

Mental träning tala inför grupp CD Nå dina mål med tankens kraft

Jag gör en serie CD med guidade meditationer, mental träning, för att hjälpa människor att skapa det liv de vill skapa. För dig som vill arbeta med visualiseringar och ”programmera in” nya sätt att fungera på rekommenderar jag verkligen:


Använd affirmationer

Du kan också peppa dig med affirmationer (positiva påståenden) som:

- Jag är en bra talare/presentatör.
- Andra tycker om att lyssna på mig.
- Jag är lugn när jag pratar i grupp.

Läs mer:


Från sidan ” Mental träning tala inför grupp ” till Prata inför grupp"