Creative questions kreativa frågor

Kreativa-fragor

Creative Questions - Kreativa Frågor - är en teknik för att arbeta med sig själv på egen hand. Den påminner om affirmationer, men har en stor skillnad - de lyfter fram det positiva i dig. Testa båda teknikerna och välj själv vad som passar dig bäst. Läs mer om affirmationstekniken.


Metoden är framtagen av Arne Rantzén, en svensk som numera bor i USA. När Nina Vestlund och jag gjorde vår tredje och sista version av vår mycket bra och uppskattade bok "Bränn inte ut dig" :) la vi in Arnes Creative Questions.

Det här är från boken Bränn inte ut dig 2004.creative-questions-card

Kreativa Frågor-Creative Questions

" I slutet av var och en av de 12 punkterna som finns i boken finns något som vi kallar Kreativa frågor. Det är frågor som vi uppmanar dig att gå och fundera på.

Tekniken har vi lärt oss av Arne Rantzén, en svensk som bor i USA sedan många år, där han också lär ut den.
Creative Questions Card ovan.
Korten finns att köpa - se film längst ner.

Föreställ dig att universum är som ett eko. Det du ropar ut får du tillbaka. Det som ”ekar” ut är dina tankar, känslor och föreställningar om dig själv, andra människor och livet i stort. Det som ekar tillbaka är en bekräftelse på att så här är det.

Exempel: Du har en dålig dag och tycker illa om dig själv och din kropp. Det kommer att återspeglas i kroppsspråket när du går, minen du gör när du tittar på dig själv i spegeln, oviljan att sätta dig bredvid en glad, fräsch, lycklig arbetskamrat som strålar av nyförälskelse.

Du ”ekar ut” hur du mår inne i dig. Du håller tyst på sammanträdet för du tycker inte att du har något att komma med och arbetskamraterna läser på något plan av hur du mår och vänder sig inte till dig. Du kanske skrämmer dem med din sura min. När du arbetar vägrar du att ta paus för du anser dig inte vara värd det. Du vräker i dig onyttigheter på lunchen och bekräftar hur fet du tycker att du är och dina negativa känslor förvärras.

Men om du har en arbetskamrat som vågar närma sig dig, trots ditt kroppsspråk, och frågar dig hur det är fatt, och anstränger sig för att få dig att se på dig själv och livet på ett annat sätt, vänder det.

Kanske vänder ni dina tankar, känslor och föreställningar med ett skratt så du går med lättare steg, en annan kroppshållning och lyssnar bättre till kroppens signaler. Du ”ekar ut” en annan inställning och livet blir därefter.

De kreativa frågorna/ Creative Questions, vi föreslår i boken är tänkta att hjälpa dig så att du på egen hand kan vända dig bort från en invand negativ föreställning som du ”ekar ut”. Istället kan du skapa andra tankar som leder till att du lever i en mer positiv verklighet där du mår bättre.


Creative Questions - en naturlig teknik

Det är i grunden en lätt och naturligt teknik som bygger på att hjärnan hela tiden är i gång. Den bara fungerar så. Den mänskliga hjärnan tycker om problemlösningar, att klura och hålla på. Det är en del av vår kreativitet. Hjärnan håller på tills problemet, frågan är löst – om du själv har motivationen.

Går du omkring med en mängd frågor som ger negativa svar (Varför är jag drabbad av stress? Varför vill ingen anställa en gamling som jag? Varför lyssnar inte chefen på mig), kommer din hjärna och ditt inre att söka efter svar. Svar som bara bekräftar dina problem. (Jag har en medfödd svaghet. Jag är gammal, jag kan inte lära om. Chefen gillar inte mig.) Och tyvärr är det så att ju sämre du mår desto fler negativa frågor går du omkring med – som du besvarar med negativa svar.

Fler exempel: Du känner av tecken på stress i kroppen. Livet börjar bli tungt och trist. Du oroar dig för hälsan och hur du ska orka fram till jul/sommaren. Om du förstorar dina tankar och skruvar upp volymen kommer du att höra frågor som:

•    Jag  är så trött? Och varför gör det ont? Är det farligt?
•    Jag förstår inte hur jag ska jag orka ända fram till jul/sommaren?
•    Här är det hopplöst att arbeta? Hur länge står jag ut?
•    Varför kan inte jag lära mig det där? (Alla andra förstår ju.)


Vad hjärnan gör, utifrån att den är ett villigt problemlösningsinstrument, är att den börjar mata dig med argument och bevis på varför du är så trött. Den kommer att lyfta fram tusen argument varför det kan göra ont. Det kan vara det och det men helt tydligt är det farligt, på grund av det och det som du har hört och läst. Den hjälper dig att förstå varför du inte kommer att orka fram till jul och ger dig alla pliktfyllda argument, alla skräckfyllda bilder med svar på varför du måste arbeta kvar på det hopplösa stället, annars slutar du som hemlös.

Elegant avslutar den med att få dig att minnas alla gånger du misslyckats med inlärning tidigare, så bevisligen är du en dummer och det gör att du inte lär dig det där. Allt medan du mår sämre och känner att möjligheterna att förändra krymper.

Känner du igen tankarna? Det är inte alltid det är tydligt och medvetet för dig, så skruva upp volymen om du vill lyssna till dig själv.

Till toppen

Frågor till dig själv

Du kan medvetet bestämma dig för att ägna din hjärnas kreativa förmåga åt att skapa en annan verklighet. Det kan du exempelvis göra genom att istället ge hjärnan andra ”problem” att lösa, genom att ställa andra frågor. Frågor som ger positiva svar.

Creative Questions - Kreativa frågor:

•    Varför orkar jag så mycket och är så pigg hela tiden?
•    Hur har jag gått från att ofta ha ont i kroppen till att må bra?
•    Hur klarar jag det här på ett annat, bättre sätt?
•    Vilka är de goda skälen till att jag arbetar här/med det jag gör?

    För dig som vill byta arbete:
•    Varför har jag stora möjligheter att hitta ett bättre jobb?

Hjärnan sätter genast igång och du kliver in i en annan verklighet där du ”ekar ut” möjligheter.

Hjärnan matar dig med bevis på hur du kan känna energi hela tiden och visar dig vägen från smärta till hälsa. Den kommer att söka tusen argument till varför du kan klara din arbetssituation på ett för dig bättre sätt. Och du inser att du är på rätt plats eller känner att du visst kan söka dig vidare.

Det vi skrivit här kan du avfärda som alltför enkelt. Men prova de kreativa frågorna! Det händer ganska snabbt en förändring i det du ”ekar ut”. Du kan, om du stannar upp och känner efter, snabbt känna dig mer optimistisk, gladare eller uppleva den verklighet du väljer att skapa.
Det finns dock några små saker att tänka på för att underlätta.

Utgå från att du är fantastisk och att du kommer att få positiva svar


Tekniken med de kreativa frågorna, Creative Questions, bygger på en mycket kärleksfull och positiv syn på alla människor. Du ska utgå från att du är så fantastisk som Nelson Mandela beskriver i sitt tal, att du är värd villkorslös kärlek, en frisk kropp och ett gott liv. (Se mig läsa Nelsons tal)

Lägg märke till hur dina stöttande kreativa frågor, Creative Questions, gör dig uppmärksam på att du redan nu gör många bra saker, att du kan utvecklas och har stora möjligheter inom alla områden.

I början känns kanske metoden konstig och du kommer med många negativa invändningar. Gör du det beror det på att du är van vid dina gamla negativa föreställningar. Byt frågor och utgå från att det finns många positiva bevis och svar.


Orden varför och hur ska sägas vänligt och nyfiket

När du säger orden ”varför och hur”, ska du göra det vänligt och nyfiket med en öppen inställning. Inte strängt ifrågasättande och anklagande. Det ska ju vara " Creative Questions " inte ifrågasättande.

•    Varför är jag en bra förälder?
•    Hur har jag gått från att vara missnöjd med min kropp till att tycka        om den?

Till toppen

Var ihärdig och "sug" på frågorna -
Creative questions

Har du gått omkring länge och bekräftat en viss uppfattning om dig självCreative-questions-kreativa-frågor kan det ta ett tag innan du ändrar dina tankar. Föreställ dig att frågan är en hård karamell som räcker väldigt länge. Ta en och sug länge på den. Fyll en hel påse med samma fråga och ta en då och då och smaka på den. 

Låt olika svar komma eller låt samma svar komma många gånger ända tills du i dina känslor och din kropp upplever något mer positivt. Tills du märker att du agerar annorlunda och tills du märker att du lever i en annan vardag där du i praktiken ”ekar ut” din nya föreställning automatiskt.

Men det räcker med några ”karameller” om dagen och några minuter varje gång. Det är ingen hjärntvätt.

Välj de frågor på hemsidan som engagerar dig

Välj att arbeta med de Kreativa Frågor (Creative Questions) som du hittar på hemsidan som du vill omfatta och som väcker något i dig. Nyfikenhet, glädje, en aha-upplevelse.

Om du ändrar på dem, testa så att du säkert får positiva svar. Vill du skapa egna? Börja med det negativa och fråga sedan hur du vill ha det istället och vilken fråga du i så fall ska gå omkring och svara på.

En tumregel kan vara: När du har identifierat ett problem använder du ordet ”varför” och när du känner dig kreativ och vill gå vidare använder du ordet ”hur”.
Problem: Jag blir lätt stressad och vet inte vad jag ska göra för att stoppa det.
Kreativ fråga/Creative Question du då kan ställa dig är:

•    Varför är jag bra på att hantera min stress?

Svar som kan komma i dig:

•    Jag känner mig själv väl numera.
•    Jag känner igen mina stressignaler tidigt.
•    Jag går ner i varv regelbundet och då blir jag inte så stressad.


För att vara kreativ och gå vidare: Jag är nyfiken på mig själv som andlig varelse. Kreativ fråga du då kan ställa dig är:

•    Hur vet jag att jag har en själ/andlig del i mig?


Svar som kan komma i dig:

•    Jag känner ett lugn ibland när jag mediterar.
•    Jag tror att alla har det så då måste jag också ha en.
•    Jag hör en kärleksfull röst i mig.

Här följer ytterligare några frågor du kan börja fundera på:

Fler Kreativa frågor/ Creative questions

•    Varför/hur är jag en fantastisk person?
•    Varför bestämmer jag i mitt liv?
•    Vad gör mig till min egen bästa vän och stöttare?
•    Hur lever jag på bästa sätt som en hel människa?
•    Hur/varför litar jag på min kropps intelligens?
•    Hur låter jag mina känslor ta ett stort utrymme i mitt liv?
•    Hur förändrar jag mitt tänkande?"

Slut på utdraget från boken Bränn inte ut dig.
Till toppen

Kreativa.frågor-avdelare
Kreativa Frågor:
- Hur har jag gått från att vara en person som
funnit sig i mycket till att vara en person
som själv bestämmer i sitt liv?

- Varför är jag så lycklig?

- Hur hanterar jag stress på mitt eget bästa sätt?

_____________________________


Hyllning till människan. Jag läser på film

Creative Questions djupaste idé är att vi människor ska lyfta fram det positiva i oss. Få hjärnan att mata oss med positiva tankar om oss och livet.
Bland de finaste hyllningar till människan jag vet är det här talet. Som påstås vara Nelson Mandelas tal han höll när han blev president. Här kan du se mig läsa dikten. Tänk och känn att den handlar om dig.
Till toppen

När vi tänker på frågan: Varför är mitt liv så eländigt? Varför kan det gå snett? Kommer hjärnan att dra igång en mängd svar.

När vi tänker: Varför är jag så lycklig? Varför kommer allt att gå bra?  kommer hjärnan på samma sätt att söka positiva svar. Testa själv!

Tekniken  Creative Questions är verkligen ett bra alternativ till affirmationer och andra tekniker för att påverka sig själv till att skapa det liv du vill leva.
Vill du ha förändring, komma loss i ditt liv? Läs här om Feng Shui och rensa ut med eld och annat.

Lycka till,
Barbro Sol Bronsberg

Till toppen

Nu kan du lämna sidan Creative Questions och läsa mer på Kurs Skapa det liv du längtar efter.

Tekniken passar bra för den som vill testa tankens kraft och arbeta utifrån LOA, Lagen Om Attraktion. (Det du fokuserar på får du mer av...)Gilla denna sidaGilla alla sidor på Barbro-Bronsberg.comNYA! kommentarer

Vill du kommentera något av det du just läst? Skriv i boxen nedanför.