Referenser prata inför grupp musiklärare

- Min skräck att stå framför folk hade samma kraft
som om jag skulle stått kvar på rälsen när tåget kom.
Birgitta

Birgitta och jag möttes 2009 när hon kom till mig för att bli av med sin stora rädsla att tala inför grupp. Birgitta är musiklärare och arbetar med barn från årskurs 3-9 och på gymnasiet.

Älskar sitt arbete men...

Birgitta hade inga problem inför eleverna och älskar sitt arbete. Men det hade stegvis blivit allt svårare att både presentera sig inför andra vuxna på t.ex. en kurs och stå som konferencier inför kollegor och föräldrar på konserter där hennes elever spelade.

- Jag valde bort på kurser i arbetet. Jag oroade mig för hur jag skulle klara av att presentera mig. Jag blev duktig på att snitsla min bana. Jag kände att jag inte klarade vissa delar av mitt jobb och det blev bara värre med tiden.

- Jag tröttande på mig själv och orkade inte med de här gångerna när det brast och jag inte alls fungerade. Det var fruktansvärt med självföraktet som kom. Jag är en kompetent person i mitt jobb men kände mig totalt mindervärdig som att jag inte klarade någonting.

Vad hade du gjort innan du kom till mig för hjälp?

- Jag gick kanske fem samtal hos en KBT-terapeut. Där fick jag klart för mig hur jag skulle tänka: Det här kunde jag bestämma över själv. Jag kämpade men kom ingenstans med den metoden. Min skräck att stå framför folk hade samma kraft som om jag skulle stått kvar på rälsen när tåget kom.

Birgitta söker hjälp hos mig

- Till sist kunde jag inte säga mitt namn i en folksamling. Jag tänkte att jag skulle bli tvungen att byta jobb. Jag skämdes. Vad var det för fel på mig?

- Då kom jag att tänka på TFT TankeFältsTerapi och ringde dig. Det får brista eller bära. Inget hinder vad det kostade. Jag ville bara se om det gick att ändra på mina mönster.

Fem gånger tillsammans

Fem gånger arbetade Birgitta och jag tillsammans för att få henne att släppa sin stora skräck att tala inför grupp. Vi arbetade med blockeringen och Birgitta gjorde små tester i skarpt läge.

- Du lotsade mig, steg för steg och gav mig redskap. Jag förväntade mig inte att det skulle vara över som att vända på en hand.

Efter vårt gemensamma arbete att släppa på rädslan

- När jag lämnade dig kände jag mig förberedd på att kunna ta ansvar för mig själv. Det här kommer att kräva jobb av mig insåg jag. Men min stora ångest och skräck hade släppt. Jag märkte det till exempel när vi hade en elevuppspelning och min röst höll!

- Jag tog inga jättesteg i början. Det kom vartefter. Så småningom kunde jag göra val. Jag visste att jag kunde underlätta för mig själv.

- Alldeles nyligen hade jag en liten nybörjargrupp som skulle ha en elevkonsert. Jag valde själv att stå där framme och berätta om resan som barnen varit med om. De hade då spelat ett år. Jag märkte att jag tyckte att det var roligt att prata inför folk. Det var därför det var så smärtsamt för mig när jag var totalt hindrad att göra det.

Fortsätter att ta steg

Birgitta har till och med börjat ta tag i det här med att prata inför grupp när hon sitter på möten.
- Jag var i en grupp hade ett problem, en konflikt som vi skulle prata om. Jag bestämde mig för att inget skulle hindra mig. Jag satte mig på ett ställe där jag inte kunde fly. Presentationsrundan gick bra.

- Sedan skulle vi diskutera problemet som vi har i gruppen. Vi skulle gå en runda och säga vad vi tyckte. Men då sa jag ifrån: - Jag gillar inte rundor och jag blir så stel. Jag tycker att vi ska ha ordet fritt. Jag fick medhåll och hjälpte många att kunna prata lättare. Det blev en vändpunkt för mig.

Har du använt övningarna jag lärde dig?

- I början använde jag dem flitigt så fort det var något som kändes som skarpt läge och kände stressen, då gick jag undan och knackade. Men jag använder inte så mycket numera. Jag fick loss något i den behandlingen. Det finns inte kvar i kroppen längre. Man kommer åt något genom TFT.


Barbro Bronsberg:

Birgitta har verkligen arbetat på bästa sätt med metoderna. Löst upp den stora knuten först och sedan steg för steg fortsatt att ta plats på arbetet.

Min förhoppning är att du också ska ta steg för att befria dig från rädslorna att tala inför grupp/klassen, och att du förstår att när du väl har lärt dig metoden kan du befria dig från vad du vill:

Du väljer själv vad du vill befria dig från.


Till huvudsidan referenser prata inför grupp