content="text/html; charset=UTF-8">

Referens Tala inför klassen Johan

Referens Tala inför klassen. Johan mailade mig i oktober 2014 :

"Jag går sista året på gymnasiet och har börjat uppleva en väldigt jobbig scenskräck under de senaste åren. Den blir bara värre och värre. Jag kan inte tala inför klassen, göra presentationer eller ens läsa högt i skolan."


Johan och jag arbetade fyra gånger, både "live" när vi möttes och genomTala inför klassen Skypesamtal. Mellan gångerna gjorde Johan  självhjälps- och teknik- övningarna och utsatte sig för jobbiga situationer i klassen, dvs. han redovisade, såg till att läsa högt och liknande som var jobbigt..

Vi började ett samarbete i slutet av oktober 2014 och var färdiga cirka en månad senare. Då kände Johan att han i stort var av med problemet. 

Inga bakslag eller något negativ

Februari 2015 intervjuade jag Johan för att vara säker på att det bra höll i sig.

- Hur har det gått Johan? Vad har hänt sedan vi slutade vårt samarbete du och jag?

- Det har verkligen gått jättebra. Det har hänt mycket i skolan och jag har mött sociala utmaningar. Bara positivt. Inga bakslag eller något negativt. Det känns bra, som en lättnad. Jag har utmanat mig själv. Jag mår allmänt bättre verkligen. 

Ständig oro och stress innan

- Förut var jag ofta stressad av mitt problem. Scenskräck, svårt prata inför människor är inte bara ett problem när man ska prata inför grupper. Det är ett allmänt problem. Varje gång jag gick in i klassrummet var jag stressad: - Åh jag vet inte om jag måste gå fram till tavlan eller redovisa nu.


- Om du tänker dig en "jobbighetsskala" mellan 0 - 10 var låg du då innan du tog tag i problemen?

 - Då var de säkert 9 när jag sökte hjälp. Jag hade hela tiden ångest i skolan och var stressad. Jag visste inte. Kanske måste jag läsa högt eller hålla en presentation plötsligt, och när jag visste innan att jag skulle tala inför klassen mådde jag dåligt en vecka innan och låg på 9 av 10.

- Vad ligger du på nu på "jobbighetsskalan?"

- Finns kvar en 1:a. Vi har tal och presentationer hela tiden. Men jag får bara en liten nervig känsla som jag tror alla känner, men det stör mig inte för det hindrar mig inte så jag inte kan prata och det blir inte sämre resultat.


- Teknikerna som jag har lärt dig. Använder du dem fortfarande?

- Nej inte idag. Men om jag får ett bakslag och blir nervös så använder jag teknikerna men bara när jag känner av det. Problemet är ju färdigt. Men om jag får en begränsning i ett annat område, kan jag använda dem. Stöter jag på problem har jag alltid en lösning. Det känns jätteskönt.Ett råd till dig som har problem att prata inför klassen

Johan vill ge dig ett råd:

- Hur jobbigt du än tror att det är och om du tror att du inte kan bli av med problemet. Du kommer att klara dig. Det är ganska jobbigt att bli av med det här problemet. Även om du gör övningarna ska du ju prova om det fungerar.

- De första tre gångerna är kanske jobbiga. Femte gången kanske det är lättare. Det är en jobbig väg som är värd att gå. Det går inte att komma över det på direkten och du måste alltid ta tag i problemet. Du tar teknikerna till hjälp steg för steg.


Tennisspelandet har också blivit bättre

Tala inför klassen, tennis, TFTJohan spelar tennis på SM-nivå. Lite till sin förvåning har han märkt att han blivit bättre där också sedan blockeringen kring att tala inför klassen släppt.

- Känner mig mer avslappnad när jag spelar inför många människor. Jag var nyligen med i SM och många satt och tittade på mig. Nu var jag lugn från början. Kände ingen nervositet. Annars har det känts när jag gått in på banan.

- Jag är 100% fokuserad från början när jag spelar numera. 100% på G från start. En gång var jag trött och ofokuserad. Det gick inte så bra. Trodde jag skulle förlora. I pausen gjorde jag vissa övningar jag lärt mig av dig - fick tillbaka energin - och vann. Bra känsla!

Medan vi pratar kommer Johan på att en sak till har förbättras när han spelar tennis.

- Förut kunde jag älta om det inte gick bra. Om jag missade en boll störde det spelet. Jag blev arg och hade svårt att släppa felet. Nu släpper jag och kopplar bort det som inte gick bra.

Intervjun är granskad och godkänd av JohanGilla denna sidaGilla alla sidor på Barbro-Bronsberg.comNYA! kommentarer

Vill du kommentera något av det du just läst? Skriv i boxen nedanför.