TFT och socialfobi vara i fokus

TFT, tankefältsterapi, terapi, fobier, social fobi, Barbro Bronsberg, mental träning
TFT och socialfobi vara i fokus. Tankefältsterapi kan hjälpa den som har svårt eller väldigt svårt att vara i fokus och tala inför andra. Ofta har antalet i rummet en viss betydelse men inte alltid. Självhjälpsdelen av metoden är en viktig pusselbit så du kan skapa det liv du vill leva.TFT,tankefältsterapi, social fobi, fobi, tala inför grupp, Barbro Bronsberg

Solskenshistoria för att inspirera dig till att så mycket mer är möjligt att påverka i våra liv bara vi har redskapen.

Carin 42 år hade börjat med ett problem som verkar komma plötsligt – att vara i fokus och tala inför andra – men som börjar en resa inåt och upptäcker saker om sig själv – och blir avslappnad i livet.Kom med dina egna bästa tips
hur hantera social fobi

Du kanske själv tycker det är jobbigt att tala inför grupp? Det är ju den vanligaste rädslan. Om du vill kan du skriva egna tips och kommentarer om social fobi, tala inför grupp och vara i fokus- som publiceras. Jag har märkt att många har sina små tricks som hjälper. Skriv dina tips här.TFT och social fobi - hemskt att vara i fokus

Social fobi, tala inför grupp, tankefältsterapi, Barbro Bronsberg

Carin 42 år kom till mig för att hon plötsligt hade fått svårt att tala inför grupp.

Det hade gått bra innan, men så en dag fick hon en ångestattack när någon bad henne redovisa något på arbetet. Tvärstopp!

Det här störde hennes arbete mycket för det ingår att tala inför andra. Hon blev varm, röd – kände som att munnen förvrängdes och hade svårt att röra på den så orden kom fram. Det värkte i magen och paniken låg på lut. Det gick inte längre att vara i fokus när en grupp såg på henne.

Det värsta var att andra märkte att det låste sig - och det gör fobin värre intygar många som har problemet.


Men jag mår ju så bra
varför kommer det här då?

Hon mådde bra. Det underliga var att hon mådde mycket bättre än på länge. Hon hade klarat av en allvarlig sjukdom och blivit frisk så det var så förvånande för henne att det kom problem när livet var bra på alla plan.

Med tiden (Vi arbetade våra sex gånger som minikursen pågår.) hittade vi några saker som vi insåg var viktiga att vi ”knackade bort”. (Uttrycket "knacka" kommer från att vi i metoden lätt knackar på vissa akupunkturpunkter i viss ordning och tänker på ett visst sätt.)
Läs  om en av punkterna som också förklarar principen bakom TFT lite.
Slutade röka släppte fram känslor 

TFT, Tankefältsterapi, tankefältstekniker, Barbro BronsbergHon hade slutat röka. Det var en av anledningarna till att hon fick sina oväntade problem att vara i fokus i grupper. Hon mådde så bra att hon hade satt igång ett friskvårdprogram för sig själv och när någon slutar röka kommer känslorna lättare till ytan.

(Det finns terapeuter som vägrar fortsätta samtalsterapi om inte klienten slutar röka för det går inte att komma åt känslorna. Varje cigg stoppar ner känslor – som du kanske märker om du tänker efter om du röker…)

När vi talade om det och knackade insåg hon att hon egentligen under ytan alltid känt ett visst obehag när hon stått där framme och redovisat och undervisat andra – som alltså ingick i arbetet.


Föreställde sig att vara i fokus


Så vi fick knacka (= använda algoritmer, ordning i vilken vi lätt knackar på vissa akupunkturpunkter.) på rädslan att hamna i fokus genom att hon gång på gång föreställde sig hur hon var i en grupp och de vände sig alla mot henne och sa:

- Vad tycker du Carin?
(vara i fokus och så press att säga något vettigt.)

- Carin du kan väl sammanfatta det här med… Du är ju så duktig på det.
(Oväntat och snabbt redovisa något med krav på prestation och vara i fokus.)


Barndomstrauma kom uppTrauma, TFT, tala inför grupp, tankefälltsterapi

Med tiden när vi träffades för att lösa upp fobin för att vara i fokus och tala inför andra hittade vi också traumatiska barndomshändelser (huset hade brunnit upp med ett kärt husdjur i bl.a.) som utan tvekan hade påverkat det här att prata och uttrycka sina känslor.

Med tiden vi arbetade ( Jag knackade TFT och hon lärde sig delar av metoden som passade henne) skedde  det flera förbättringar. Små steg, situationer som blev lugnare, men det stora genombrottet kom när hon hade ångest en dag och satte sig att knacka på toaletten på jobbet.

(Det var enda stället hon kände att hon fick vara ifred utan blickar på sig för hon hade inte berättat för arbetskamraterna att hon gick hos mig för att befria sig med underliga knackningar på kroppen - och ännu underligare ögonrörelser som vi gör i tankefältsterapin. :) )

Carin:
- Jag har lätt för att oroa mig överhuvudtaget. Får lätt ångest men nu släppte det lätt. Det var magiskt. Nu vet jag att metoden fungerar.


Avslappning, tala inför grupp, Tankefältsterapi, Barbro Bronsberg
Det blir allt lugnare

Vartefter tiden gick blev hon lugnare i allt fler situationer, och mindes inte ens att hon hade haft problem inför grupper och annat. Hon började befria sig också inom andra områden, som matvanor, och blev alltmer avslappnad i livet.


Carin- en tid efter att vi slutat sesTankefältsterapi, Barbro Bronsberg

- Jag kan ta till TFT när jag behöver. Det är det mest fascinerande att jag kan ta hand om mig själv just i situationen när jag är upprörd, orolig.

- TFT är bra vid många små tillfällen. Jag var till exempel infernaliskt irriterad på en person på jobbet vid ett tillfälle. Jag knackade och sedan brydde jag mig inte.

- Det stora problemet? Fobin menar du? Ja, att tala inför andra på arbetet. Vet inte ännu om det är påverkat... jag har inte varit utsatt… jo det har jag när jag tänker efter…  men jag har inte tyckt att det varit så farligt så det har nog gått bra det med.

- Men det stora fascinerande och mest påtaliga är det direkt resultatet med TFT jag får resultat på en gång. Det är fascinerande så himla lugn jag blir på en gång. Inga bekymmer alls när jag hos dig eller knackar hemma. Helt lugn!

 
Carin heter egentligen något annat och jag har förvrängt vissa fakta för att skydda hennes integritet i den process som gick igenom.


Till toppen


Jag hjälper dig gärna


Barbro Sol Bronsberg
Maila mig gärna om du också vill ha hjälp med din social fobi, tala inför grupp, rodna eller hur det yttrar sig. Livet blir så mycket friare när du blir friare inne i dig...Dina bästa tips för att hantera, lösa det här med att tala inför grupp och vara i fokus.

Förutom att lösa upp inre rädslor med hjälp av TFT, tankefältsterapi / tankefältstekniker finns det bra saker att göra både innan TFT och efteråt. Mitt bästa tips kan du läsa längst ner.

Dela med dig! Skriv på ditt sätt! Hjälp andra! Du får en egen sida med din kommentar på den här domänen. Lätt system! Välkommen! Det står varefter hur du ska göra.

Tyvärr har jag ett engelskt system så instruktionerna blandas på svenska och engelska.Dina bästa tips tala inför grupp, vara i fokus

Många har svårt att tala inför grupp och vara i fokus. Dela med dig av dina bästa tips för att klara av det!

Titel på din kommentar

Skriv din text här: [ ? ]

Ladda upp din bild (om du vill) [ ? ]

Add a Picture/Graphic Caption (optional) 

Click here to upload more images (optional)

Author Information (optional)

To receive credit as the author, enter your information below.

Your Name

(first or full name)

Your Location

(ex. City, State, Country)

Submit Your Contribution

Check box to agree to these submission guidelines.


(You can preview and edit on the next page)

Det andra besökare har skrivit

Klicka här nedan för att se bidrag från andra besökare...

mslsösl  Not rated yet
fnmkghmk,lg
hy h,g
gh,.ghä'gh
gh
g
g
h
h
h
h
jh
j
'k,jä. mjlå¨hgä.hgtkpåmnj ymråe¨äåk,gnkfpjnjmkbkfrå¨öb ngldå ngfpd¨m ngölfäålm,ä'
1


Mitt bästa tips vid presentationsrundor


Många av mina klienter berättar att de tycker det är verkligt jobbigt när det är presentationsrundor - och de sitter sist. Då hinner många tankar mala och kroppen kommer igång med stressreaktioner (svettas, rodnar, kan inte tänka klart, darrar). De hör inte vad de andra deltagarna säger för allt är fokuserat på " snart är det min tur".

Tips!
Var modig och ta initativet och säg på en gång:

- Jag tycker att vi använder metoden med "hoppande" ordning. Den som pratat väljer ut den som ska prata sedan.

Det blir lugnare, inte bara för dig som tycker det här är svårt. De flesta tycker att det blir lugnare och chansen är större att alla lyssnar till varandra.

Lycka till!
Barbro Bronsberg
 

Gilla denna sidaGilla alla sidor på Barbro-Bronsberg.comNYA! kommentarer

Vill du kommentera något av det du just läst? Skriv i boxen nedanför.