Håll föredrag

Hålla föredrag

Hålla föredrag, hålla tal eller "bara" tala inför grupp - är inte alltid så lätt. Faktiskt ligger det överst på topp 10.s skräcklista: det vi människor generellt på planeten tycker är jobbigast att utsättas för socialt. Det går rykten om en undersökning som visar att den rädslan ligger före att dö. Så är du rädd för att hålla föredrag, tal eller höja din röst i grupper acceptera utan att skämmas och gör något åt det. För det finns olika saker på olika nivåer att göra.

Öva bort rädslan eller gå en lättare väg

Jag är professionell föreläsare,dvs jag har levt på att hålla föredrag i ca 28 år. När jag började hade jag ingen aning om att jag själv hade "talarfobi". Jag bara gjorde det. De spänningar och rädslor jag kände stoppade jag undan så noga att inte ens jag själv insåg det förrän jag fick problem med stämbanden och min läkare sa att jag hade en "kontrafobi" dvs jag gjord det jag var mest rädd för som ett sätt att komma över rädslan. Jag vet inte om jag kan helt rekommendera den vägen idag. Det finns lättare vägar.

Läs mer om hur jag övade mig fram till att trivas på scenen. Läs mer om den lättare vägen här som jag skulle ha valt idag.